woensdag 16 april 2008

Kenmerken van Dyspraxie

Dyspraxie is een onrijpheid van de hersenen. met als gevolg dat boodschappen niet goed aan het lichaam worden doorgegeven. Het heeft invloed op tenminste 2% van de bevolking. (De wereldgezondheidsorganisatie spreekt in hun 'Diagnostic and Statistics Manual-IV' over 6% van alle kinderen), in variƫrende mate van handicap. 70% van hen is man. Dyspraxie is een onzichtbare handicap. Dit is zowel een voordeel als een nadeel.

Enkele kenmerken
Onhandigheid.
Slechte houding
Onhandig/lomp lopen
Verwarring over welke hand moet worden gebruikt
Moeilijkheden met het gooien en vangen van een bal
Gevoelige tastzin
Sommige kleren oncomfortabel vinden
Minder goed kortetermijngeheugen
Het vergeten van wat de vorige dag is geleerd
Pover bewustzijn van het eigen lichaam
Problemen met lezen en schrijven
Een pen niet goed kunnen vasthouden
Slecht richtinggevoel
Niet kunnen huppelen, hinkelen of fietsen
Langzaam leren zichzelf aan te kleden of zelf te eten
Simpele vragen niet kunnen beantwoorden, terwijl het antwoord wel bekend is Spraakproblemen, leren laat praten of onsamenhangend praten
Fobieƫn of obsessief gedrag
Ongeduld
Aversie hebben tegen zaken zoals haar borstelen, tandenpoetsen, of haren knippen, nagels knippen enz
Niet tegen het dragen van pleisters kunnen

Een lijder aan dyspraxie heeft meestal niet alle symptomen, maar een aantal. Sommige kunnen overwonnen, anderen worden minder met de tijd. Als ze ouder worden zijn ze verbaal meestal goed aangepast en kunnen goed met volwassenen converseren.Ze kunnen door hun leeftijdsgenoten worden verstoten, omdat zijn niet goed in de groep passen. Ze zijn sterk in het ontwijken van taken die ze niet goed kunnen of die zelfs onmogelijk voor hen zijn.De intelligentie is meestal bovengemiddeld. Het sociale gedrag is daarbij vaak onvolwassen. Ze proberen op school met veel moeite om het sociaal gewenste gedrag te vertonen, maar hebben driftbuien als ze thuis zijn. Ze kunnen het moeilijk vinden om logica en redeneringen te begrijpen.

Geen opmerkingen: